fbpx
Special Drive

Co sledovat, když musíte zůstat doma

26. 3. 2020

Petr Mutafov

Profesionální kouč

Filip Šimer

Právě přišla vhodná chvíle na článek, který jsem pro vás chtěl napsat už dávno. Teď, v čase, kdy musíme zůstávat doma a všichni si potřebujeme udržet dobrou náladu, se vám bude hodit pár tipů na dokumenty o závodění. Nechci dělat žebříček nejlepších filmů, nebo vypisovat vše, co mě napadne. Spíš vás chci upozornit na některé dokumenty, které jste mohli přehlídnout a které se mně osobně moc líbí. Tak do toho.

Formula 1: Drive to survive

20 x 40 minut | Netflix | 2018 – 2019

Taky vám přišla Formule 1 v posledních letech děsné nudná? Kdyby vás někdo připoutal k židli a pustil vám nedělní závod, tak si radši přehryžete nohu, než sledovat těch tři sta kilometrů nudného kroužení? Možná jste jen, podobně jako já, ztratili přehled o dění v závodním světě. Pokud máte náladu dát Formuli 1 ještě jednu šanci, určitě to zkuste se seriálovým dokumentem Drive to survive.

První série se věnuje sezoně 2018 a je potřeba vidět tak tři díly, aby vás seriál pohltil. Pak už jen s napětím očekáváte, kdo se do koho pustí při dalších závodech, kteří jezdci si budou vyřizovat účty mimo trať a jaké intriky vymyslí týmoví manažeři. Rychle si najdete oblíbence mezi jezdci a při startu každé velké ceny pocítíte nervozitu, aby zrovna toho „vašeho“ nevyřadil nějaký karambol. Na konci první série se ocitnete překvapivě rychle a bude vás to hodně mrzet. Dokud tedy nezjistíte, že Netflix se rozhodl v loňské sezoně natočit druhou sérii. A ta má díky novým jezdcům, mladým sympaťákům napříč různými stájemi, snad ještě větší náboj.

Při sledování série často náhlednete do zákulisí a uvidíte dění, které by týmy možná často radši držely za oponou. Jednotlivé závody jsou skvěle natočeny, a protože získáte přehled o politice sportu, budou pro vás ještě zajímavější.  Formule 1 je už možná doopravdy nudná, ale tvůrci Drive to survive o ní dokázali natočit neuvěřitelně napínavý a zábavný seriál.

Ferrari: Race to immortality

91 minut | Daryl Goodrich | 2017

Pokud přeci jen dáváte přednost klasice, nebo už máte Drive to survive za sebou, nemohu jinak, než doporučit vám Race to immortality. Je to dokument narvaný původními záběry, vzpomínkami a emocemi, které závodění, a zvlášť závodění v té době, vzbuzovalo. Race to immortality vypráví příběhy předních jezdců Ferrari padesátých let. A to byla doba, kdy závodní tým řídil „Il commendatore“, sám Enzo Ferrari. Doba, kdy měly Formule motory vpředu, a piloti v pátek závodili v cestovním voze, v sobotu se účastnili závodů do vrchu a v neděli bojovali o vavříny na velkých cenách.

Byla to také doba velkých neštěstí a šílených nehod. I těch je ve filmu plno a vás bude mrazit po zádech z vědomí, kolik skvělých závodníků skončilo svůj život za volantem. Možná právě díky tomu bylo mezi jezdci mnohem víc přátelství, než jak je tomu v posledních letech ve Formuli 1. Dokument vás nezatíží technickými detaily, ani nezáživnými statistikami. Spíš zachycuje atmosféru, vypráví příběhy jezdců a popisuje důležité milníky v závodech té doby. Tohle celé, doplněné o krásné záběry, bude bavit i vaši přítelkyni.

Weekend of a Champion

80 minut | Roman Polanski | 1972

Weekend of a Champion by možná mohl potěšit nejen nadšence do motorsportu, ale i filmové fanoušky. Jackieho Stewarta, dominantního závodníka té doby, totiž během celého závodního víkendu natáčel jeho kamarád a filmový velikán, Roman Polanski. To se dost projevilo na kvalitě zpracování i „příběhu“, který dokument vypráví. Roman Polanski totiž zachytil Jackieho při téměř všech činnostech, kterým se během víkendu při Velké ceně věnuje. Kromě tréninku, kvalifikace a závodu se tak dostanete do dílny, kdy řeší Jackie nastavení auta a poskládání převodů pro závod.

V jiném záběru se zase dozvíte, že si Jackie bere pod kombinézu pro jistotu dvě vrstvy nehořlavého prádla (muselo mu být šílené vedro), nebo uslyšíte jeho postřehy k závodění, zatímco z balkonu sleduje závod Formule 2. Během natáčení vznikla i slavná scéna, kdy Jackie při snídani vysvětluje Romanovi svůj způsob řízení auta. K téhle konkrétní scéně jsem napsal titulky a nahrál ji na Facebook, protože geniálně vystihuje jemnost a cit, s jakými je potřeba auto ovládat. Weekend of a Champion je jeden z mých nejoblíbenějších dokumentů ze závodního světa, protože je krásný, přivede vás do zákulisí a něco vás naučí.

A Life of Speed: The Juan Manuel Fangio Story

92 minut | Netflix | 2020

Další „netflixovka a momentálně čerstvá novinka mezi dokumentárními filmy o závodech možná znamená naději, že se Netflix bude více věnovat tomuto populárnímu tématu. Určitě víte, kdo byl Juan Manuel Fangio. Víte? Porovnávat mezi sebou závodníky různých etap historie Formule, nebo motorsportu vůbec, je velmi obtížné, protože se od sebe různé éry tak moc liší. Všichni zasvěcení se ale shodují, že zdaleka nejlepší byl Juan Manuel Fangio. Dost tomu nasvědčuje fakt, že i přes dobu, ve které závodil a přes počet vítězství, které v nejrůznějších typech závodů posbíral, zůstal na živu.

Dokument je možná trochu delší a hodnocení na filmových portálech není tak vysoké, jako u ostatních filmů, podle mě ale stojí za to. Při sledování si totiž možná uvědomíte, jak krásné je, učit se řídit a zdokonalovat se v umění starých závodníků. Navíc je Fangio dost pozoruhodná osoba, jehož píle i skromnost jsou dost inspirativní.

Pokud jste milovníci klasiky v pravém slova smyslu, pusťte si k tomu ještě starý dokument o Fangiovi. V Life of Speed totiž chybí pár „zásadních“ záběrů. Chvíle, kdy Fangio prohání Ferrari D50 po monackých ulicích. Výhoda je, že ho naleznete na Youtube. Nevýhoda je, že musíte rozumět italsky, nebo si zapnout automatické titulky a ty jsou trochu krkolomné. I tak to stojí za to!

The Green Hell

94 minut | Michael Schalle | 2016

Po světě leží pár krásných okruhů ze staré školy, které zasluhují pozornost a respekt. Jako třeba Brands Hatch, nebo Spa. Nejslavnější z nich je bezesporu Nürburgring, přezdívaný Zelené peklo –  že takový úvod nepotřebujete? Jasně, Nürburgring zná každý nadšenec do řízení a mnoho z vás se dobře orientuje v historických milnících spojených se závoděním na Severní smyčce. Možná ale neuškodí si tyhle střípky znalostí historie pěkně seřadit a doplnit zhlédnutím dokumentu plného historických záběrů a vzpomínek pilotů z chlapské éry závodění (těch, kteří přežili).

Film je na můj vkus trochu zdlouhavý, ale když vynecháte posledních 17 minut, věnovaných virtuálním závodům a dojmům řidičů z touristfahren, dostanete se na příjemnou délku. Pro mě osobně jsou nejcennější krátké části, kdy závodníci z dob minulých komentují, jaký byl který závod a jak se jednotlivá auta řídila. Možná pocítíte lehkou závist nad vzpomínkou Stirlinga Mosse na jedno propršené ráno, kdy vzal své civilní auto a kroužil po Severní smyčce několik hodin, aby se jí naučil na mokru. Moderní záběry na Jochena Masse řídícího legendární Mercedes W 25, nebo na Hanse Joachima Stuck v 956, vám učarují stejně, jako jejich komentář ke způsobu řízení těchto aut.

Mám teď chuť psát dál a dál, ale dochází mi, že jsem na tomhle článku nezačal pracovat, abych popsal všechny dokumenty, které kdo kdy natočil, ale abych vám dal jen pár tipů na filmy, které jste možná ještě neviděli. A také si musím něco nechat na další články! Příště se budu zase věnovat knížkám o řízení a až nás pustí na okruhy a na coaching na okreskách, vyjdou i další články o řidičských technikách.

Petr Mutafov

Profesionální kouč

Filip Šimer

MĚJTE PŘEHLED

Přihlášením k odběru newsletteru získáte informace z první ruky. Nemusíte pak netrpělivě prohlížet stránky a zjišťovat, jestli už vyšel nový článek, nebo kdy bude další ježdění na okruhu.